Milyen legyen az első cipő?

A gyerekek úgy egyéves koruk körül elkezdenek tipegni. Az orvosok szerint ideális, ha minél többet vannak mezítláb, de egy idő után mindenképpen szükség lesz cipőre is, amelynek kiválasztására ne sajnáljunk se időt, se pénzt, mert a lábfej fejlődése, egészsége múlhat rajta.

A kisgyerek talpának boltozata eleinte kevésbé ívelt. Az évek során fokozatosan megerősödnek a lábszár és a lábfej izmai. Amikor csak lehet, a kicsi legyen mezítláb, csúszásgátlóval ellátott zokniban. A mezítláb járás jó hatással van a láb vérkeringésére, a talpizmok, a talpboltozat erősödésére, ezen kívül javítja a kicsi egyensúlyérzékét. A megfelelően kiválasztott lábbelivel megelőzhetjük az eséseket, a rossz testtartás kialakulását, későbbi hátfájdalmakat, valamint a láb, és különösen a lábfej eldeformálódását.

Mire ügyeljünk a cipő kiválasztásánál?

A merev talpú cipőktől könnyen lúdtalpas lesz a kisgyerek. A puha talpú lábbeliben könnyebben tud mozogni a láb.

Lényeges szempont a vásárlásnál, hogy a lábujjak kényelmesen helyezkedjenek el. A legjobb, ha a gyereket magunkkal visszük a vásárláshoz. A láb a cipőben előrecsúszik, ezért a kisgyerek álljon, amikor ellenőrizzük, hogy a cipő mérete megfelelő-e. A cipő orrát nyomjuk meg hüvelykujjunkkal; 0,5-1 cm helynek kell szabadon maradnia a cipő elején, akkor jó a méret. Természetesen a cipőnek széltében is kényelmesnek kell lennie.

Az ideális cipő rugalmas, jól szellőző, természetes anyagból készül. A talp bélése kövesse a talp formáját. Fontos, hogy a cipő talpa is rugalmas legyen, ne csússzon. A műanyag illetve a gumitalpú cipőben könnyen megizzad a láb. A magas szárú cipő jobban tartja a bokát, mint a félcipő, ez különösen akkor fontos, amikor a gyerek lábfeje, bokája még nem elég erős.

A cipő méretét gyakran kell ellenőrizni, mert a kicsik nagyon gyorsan kinövik a lábbelit. Átlagosan két-három havonta kell új cipő a kisgyereknek. A szakemberek nem tanácsolják, hogy más gyerekek által hordott, kinőtt cipőt adjunk a kisgyerekre, mert minden gyereknek más és más a járása; a kitaposott cipőtől csámpás lehet a gyerek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>