Mika: Life in cartoon motion

Egészen természetes dolog, ha egyik művész hatással van egy másikra. Semmi gond nem adódhat belőle mindaddig, míg nem érezzük a lopás ízét az újonnan feltörekvő anyagából. Tanulni pedig bárkitől lehet, Platón Szókratésztől, Sztálin Lenintől, angol zenekarok a Beatlestől, Scissor Sisters a Bee Geestől, Mika pedig a Scissor Sisterstől, Robbie Williamstől és Freddie Mercurytól. Mégsem érezzük a lopás megbotránkoztatóan kellemes bizsergését, sem a feldolgozás okozta károkat. Mika tanult elődjeitől, s próbálta összegyúrni az előtte tálaltakat egyetlen pozitív alkotássá. A végeredmény nem lett túl rossz, csupán a személyiség veszett el útközben.

Mika egy egészen fantasztikus alak lehet. Személyesen ugyan nem ismerem, de a fürtöske élettörténete magáért beszél. Bejrútban született egy amerikai apa és egy libanoni anya csemetéjeként. Gyermekkorát Párizsban volt kénytelen “elviselni”. Egy orosz énektanárnő tanította Londonban, s tizenkét évesen már a brit Királyi Opera kórusában énekelt. A gimnáziumi éveit musical darabok kulcsszereplőjeként vészelte át. Mika hangterjedelme nem kevesebb, mint öt oktáv, amiből akár egy nem túl humoros viccet is kreálhatnánk: Hogy hívnánk Zámbó Jimmyt, ha nem Magyarországra születik??? Mikának.

Mika: Life In Cartoon Motion
A fenti adatokat olvasva nem csoda tehát, hogy egy ennyire identitászavaros lemezt alkotott. Mindenből kapunk egy kicsit, mindenen alakít egy hangyányit. Tulajdonképpen nem is tudom pontosan, hogy melyik kategóriába lehetne beilleszteni a Life in cartoon motion című albumot. Pop, soft-rock és glam, na meg a kihagyhatatlan hetvenes és nyolcvanas évek diszkó hatása. Ez az egyveleg első meghallgatásra eléggé szokatlannak tűnhet, merésznek azonban cseppet sem mondanám. Valahogy ott motoszkál a háttérben a szigorú producer nézés: “ezt még megengedem, ezt azonban már végképp nem!” Hallgatás közben olyan, mintha egy jól belátható határ közé lenne szorítva a zenei anyag, s ezzel Mika tehetsége. Ki kell mondanunk: valóban ügyesen hangolt ez a huszonhárom éves srác, persze aki nem bírja a Bee Gees féle fejhangot az Mikától csak kínlódni fog. Az album egyébként eléggé kellemesen hangszerelt, a legtöbb dalocskában felcsendül egy kis billentyű, némi szintetizátoros diszkótücctücc a kellemesebb fajtából. Sőt! A lassabb dallamok (pl.: Any other world) csellóval és más vonósokkal kísértek, ami kellő komolyságot kölcsönöz az elején picit viccesebbnek tűnő (Lollipop) korongnak. A Grace Kelly is egyike a könnyedebb hangvételű szerzeményeknek. “I wanna talk to you!” – indul a szám, s ezzel az egész album. Majdnem olyan, mint a Tankcsapda “ülj ide mellém…” indítása, csak szerintem a Lukács rajongók öklendezni fognak Mika zenéjétől. A Grace Kelly kellemes dallamával, lüktető refrénjével az album egyik legjobb, s legkidolgozottabb dalának mondható. A szó eleji ismételgetés, a néhol torzított hang tökéletes hangulatfokozónak, bár a refrén fejhangját könnyedén elhagyhatták volna. Az album egyik érdekessége az Happy Ending/ Over My Shoulder c. tízperces különlegesség. A kórus, a zongora s Mika hangjának együttese mesés képeket juttathat az eszünkbe. Olyan, mint egy interaktív videoklip, mindenki mást lát benne. Tavaszt, szerelmet, lányokat, vagy csak egyet: őt, az igazit. Mintha egy szerelmes mozi záró sorai elevenednének meg a szemünk előtt, melynek a vége szomorúan életszerű, cseppet sem az ölelkezésre apelláló könnyáztatta búcsú. A dal után kis szünet, s már indul is az Over my Shoulder című, egyetlen zongorával végigkísért áriaszerű panaszkodás.

A Bonus Tracknak elnevezett lezárást (Ring Ring), mintha maga Robbie Williams énekelné. A legjobban ezen a dalon érződik a brit pop-fenegyerek hatása az eddig hallottakra.

Mika egy kifejezetten kedves albummal örvendeztette meg az embereket. Profi munka került ki a kezei közül, csak nehogy késő legyen, mire megtalálja saját személyiségét.

Mika – Life In Cartoon Motion (2007)

1. Grace Kelly
2. Lollipop
3. My Interpretation
4. Love Today
5. Relax (Take It Easy)
6. Any Other World
7. Billy Brown
8. Big Girl (You Are Beautiful)
9. Stuck In The Middle
10. Happy Ending/Over My Shoulder
11. Ring Ring

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>