Előre tervezett úthasználatért fizethetünk a viszonylati jeggyel

Magyarországon is bevezetik a megtett úttal arányos útdíjfizetési rendszert 2013. július 1-jétől. Az új rendszer a magyar úthálózat összesen 6513 kilométeres szakaszát érinti. A rendszert a HU-GO névre keresztelték, az új szabályok szerint a díjfizetésre kötelezett vezetők két módon tehetnek ennek eleget: el lehet helyezni a járművön egy fedélzeti eszközt, illetve előre megváltott viszonylati jeggyel is fizethetnek.
Az úthasználati díj rendszerében a  viszonylati jegyek használata úgy működik, hogy előre megtervezzük az útvonalunkat, majd ennek megfelelően előre megvehetjük a jegyet. Ezek a viszonylati jegyek megvásárolhatóak lesznek az értékesítési pontokon az ország egész területén, ügyfélszolgálatokon, viszonteladóknál lehet majd beszerezni, de már készül a HU-GO portál is, ahol online felületen is meg tudjuk váltani a jegyet.

A viszonylati jegy rendszere azok számára jelenthet jó megoldást, akik nem rendszeresen használják a díjköteles útszakaszokat. Az útvonal megtervezése során a kezdő és végpont megadása elengedhetetlen, emellett maximum négy érintési pontot is meg kell majd adni, valamint a jármű rendszámát, a felségjelet, a tengelyszámot, a legnagyobb megengedett össztömeget, a környezetvédelmi besorolást, a kamionstop nyilatkozatot és a gépjármű magasságát. A viszonylati jegyet meg lehet majd vásárolni elővételben, de akár az utazás megkezdésekor is, de az általános szabály, hogy minden esetben az előtt kell fizetni, hogy az utat használni kezdenénk.

Nem mindegy azonban, hogy mikor vesszük meg a viszonylati jegyet. Elővételben leghamarabb a tervezett úthasználat megkezdése előtt 30 nappal vásárolhatjuk meg. Nem szükséges teljesen pontosan tudni, hogy melyik nap utazunk, ugyanis a jegy a kijelölt időpontot követően további két naptári napig érvényes. Fontos viszont, hogy csak egyszeri úthasználatra jogosít. Ha viszont az utazás előtt közvetlenül váltjuk meg a viszonylati jegyet, akkor csak a vásárlást követő naptári nap végéig lesz érvényes, vagyis ilyenkor már nem dönthetünk úgy, hogy inkább két nappal elhalasztjuk az utat. Az így megvásárolt jegy is csak egyszeri úthasználatra alkalmas.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>